Waar doen we het voor?

Met de Beregoeie Run halen we geld op voor Bears in Mind en Ouwehand Zoo Foundation. Deze stichtingen zetten zich beiden in om iedere beer een beerwaardig bestaan te geven. Dit doen ze door middel van natuurbescherming, berenopvang, onderzoek en educatie. Onder andere door in het Berenbos bij Ouwehands Dierenpark beren op te vangen, die in het buitenland bijvoorbeeld in een circus zaten of als huisdier werden gehouden. 

Meer weten over het werk van de stichtingen? Lees dan meer over Bears in Mind en Ouwehand Zoo Foundation

Wil je meer weten over de beren waarvoor we allemaal rennen? Lees dan vooral verder!

Moeder-ijsbeer Anuri?
Anuri, een ervaren moeder van 25 jaar, leeft samen met haar éénjarige jong op het ijs van de Noordpool. Hun leefgebied zal over 20 jaar verdwenen zijn, terwijl Anuri's jong wel 30 jaar oud kan worden. Dit betekent dat de nakomelingen zullen moeten opgroeien in een ijsvrije omgeving. Anuri en haar jong hebben het nu al moeilijk. Tijdens de kraamtijd van drie tot zes maanden, blijft Anuri zonder te eten in haar hol, terwijl ze haar jong zoogt en op haar vetreserves teert. Als ze eenmaal samen uit het hol komen, moet Anuri op zoek naar voedsel voor haar en haar jong. Voor die jacht heeft ze ijs nodig, want robben vormen de belangrijkste voedselbron. Anuri gaat op het ijs bij een ademgat van een rob liggen, en slaat haar slag als de zeehond boven komt om adem te halen. Zonder ijs is jagen voor haar dus heel lastig en is er een grote kans dat Anuri en haar jong verhongeren.

Een van de onderzoeken van Polar Bears International richt zich op het monitoren van kraamholen van ijsberen met behulp van camera’s. Hiermee wordt onderzocht hoe de beren reageren op verstoringen en hoe de moeders en jongen zich gedragen wanneer ze het hol verlaten. De resultaten van dit onderzoek bieden waardevolle informatie voor managers en beleidsmakers bij het opstellen van richtlijnen om de beren te beschermen. 

 

Ren je mee voor geredde Maleise Beer Chand?
Kleine Maleise beer Chand leefde in een van de laatste stukken regenwoud op Borneo, totdat zij op een dag in een strop terecht kwam. Die worden geplaatst door stropers in dit gebied, om Maleise beren te vangen en te verkopen voor hun gal, klauwen, tanden of andere ‘onderdelen’. De onschuldige beer staat dan een gruwelijke dood te wachten. Gelukkig werd Chand op tijd gevonden en uit de strop bevrijd door de rangers van Sungai Wain Protection Forest. Ze is hersteld van haar verwondingen aan haar voorpoot en lijdt en beerwaardig leven in het opvangcentrum van ProNatura. Ze heeft aan één poot nog maar drie tenen in plaats van vijf maar klimt als de beste!

Sungai Wain Protection Forest en ProNatura in Balikpapan Indonesië wordt gerund door de Nederlands Gabriella Frederiksson. Al meer dan 25 jaar strijdt zij voor de Maleise beer die in dit regenwoud samen met veel andere diersoorten leeft. Denk aan neushoornvogels, katachtigen en primaten. ProNatura beschermt het gebied door het tegengaan van bosbranden, illegale houtkap en stroperij. Daarnaast worden gewonde en geredde Maleise beren opgevangen in ‘het berenbos’ bij het educatiecentrum in Balikpapan.

Ren jij mee om een getraumatiseerde Bruine beer naar Het Berenbos te brengen?
Er is plaats voor een nieuwe bruine beer in Het Berenbos! Een beer die nu nog het leven doorbrengt in ellendige omstandigheden; beren in kleine kooien naast een restaurant of benzinestation om klanten te trekken of beren die gebruikt worden in een circus of theater als gebruiksvoorwerp. Deze beren lijden elke dag door een gebrek aan bewegingsruimte en natuurlijke stimulansen, slecht voedsel en mentale mishandeling.

 

Ren jij mee om het mogelijk te maken de volgende getraumatiseerde beer naar Het Berenbos te kunnen brengen?